Què és?

 

D'on ve el Dia sense cotxes?

Encara que els seus antecedents cal buscar-los en la primera crisi del petroli (1974), la Comissió Europea i la majoria dels països membres recolzen des de l'any 2000 la celebració, cada 22 de setembre, del "Dia Sense Cotxes" com a instrument de reflexió individual i col·lectiva sobre l'ús abusiu de l'automòbil en la ciutat pels seus impactes negatius en termes de contaminació atmosfèrica, soroll, accidents i ocupació del terreny per a altres mitjans (marxa a peu, amb bicicleta o en transport públic) o usos (zones verdes, espais lliures o equipaments) .

Les ciutats que participen en aquesta iniciativa solen limitar el tràfic en llocs determinats i realitzen activitats de sensibilització en matèria de mobilitat sostenible (exposicions de vehicles elèctrics, tallers de reparació de bicicletes, cursos de conducció eficient o xarrades sobre educació vial), però també actes lúdics (jocs, teatres, balls o fires). Commemorant la recuperació per un dia de l'espai públic viari per als ciutadans

Què és "Hui Descansa el Cotxe"?

És la campanya de la Generalitat Valenciana per a sumar-se als actes del Dia Sense Cotxes. Aquesta iniciativa aspira a transcendir el fet de no utilitzar el cotxe el 22 de setembre per a convertir-se en una campanya educativa que involucra directament docents, estudiants, familiars d'estudiants i en general, la societat valenciana.

Per a fer efectiva la transmissió del missatge, la Generalitat posarà a disposició dels centres d'educació secundària i formació professional diversos materials de reflexió. Entre ells, un vídeo divulgatiu de curta duració amb el lema de la campanya, una presentació teòrica explicativa del concepte de mobilitat sostenible i una proposta pràctica de taller de debat recolzada en un reconegut documental sobre la qualitat de l'aire en les nostres ciutats.

Per primera vegada enguany, també s'ha volgut aprofitar la iniciativa educativa "Hui Descansa el Cotxe" per a posar a disposició dels centres educatius una presentació en què s'explica un projecte que permetria multiplicar la utilització de la bicicleta per part dels jóvens per a acudir a l'institut. És un projecte de centre que podria durar entre 6 i 8 mesos; i que necessitaria el treball conjunt dels estudiants, professors, responsables del centre i l'administració local. L'acció es denomina "Anem amb bici a l'institut" i consisteix en el fet que els jóvens definisquen els itineraris més utilitzats per ells per a accedir al centre, periten tant l'estat en què es troben els carrils bici en eixos itineraris com els aparcabicis segurs a les portes de l'institut, sol·liciten a l'ajuntament les millores necessàries i organitzen amb els responsables municipals o associacions de ciclistes els cursos de seguretat viària adequats perquè aquesta acció siga un èxit.

L'administració autonòmica sol·licitarà la col·laboració dels jóvens perquè traslladen a les seues famílies els missatges i arguments treballats en l'aula; la qual cosa permetrà reflexionar a casa si les pautes de mobilitat que segueixen són sostenibles i en què es podria millorar de cara al futur. Per a fer-ho més eficaç, aquesta "cadena de persuasió" s'ha volgut reforçar per mitjà d'un concurs; de tal forma que els estudiants i els centres educatius més compromesos amb la campanya reben premis relacionats amb la mobilitat sostenible, la vida sana i la pràctica esportiva. El concurs es canalitzarà a través de la xarxa social Instagram i a tots els participants se'ls demanarà un gest; només un xicotet esforç perquè almenys el 22 de setembre de 2018, coincidint amb la celebració del Dia Europeu Sense Cotxes, es note que amb menys automòbils circulant per les nostres ciutats es viu millor.