Què és?

D'ON VE EL DIA SENSE COTXES?

Encara que els seus antecedents cal buscar-los en la primera crisi del petroli (1974), la Comissió Europea i la majoria dels països membres recolzen des de l'any 2000 la celebració, cada 22 de setembre, del "Dia Sense Cotxes" com a instrument de reflexió individual i col·lectiva sobre l'ús abusiu de l'automòbil en la ciutat pels seus impactes negatius en termes de contaminació atmosfèrica, soroll, accidents i ocupació del terreny per a altres mitjans (marxa a peu, amb bicicleta o en transport públic) o usos (zones verdes, espais lliures o equipaments) .

Les ciutats que participen en aquesta iniciativa solen limitar el tràfic en llocs determinats i realitzen activitats de sensibilització en matèria de mobilitat sostenible (exposicions de vehicles elèctrics, tallers de reparació de bicicletes, cursos de conducció eficient o xarrades sobre educació vial), però també actes lúdics (jocs, teatres, balls o fires). Commemorant la recuperació per un dia de l'espai públic viari per als ciutadans.

 

QUÈ ÉS "HUI DESCANSA EL COTXE"?

És la campanya de la Generalitat Valenciana per a sumar-se als actes del Dia sense Cotxes. Aquesta iniciativa aspira a transcendir el mer fet de no utilitzar el cotxe el 22 de setembre per a convertir-se en una campanya educativa que involucra directament docents, estudiants, familiars d'estudiants i, en general, la societat valenciana.

Moure't d'una manera saludable és beneficiós tant des del punt de vista personal com des del punt de vista de la millora per a l'entorn en què vius, la ciutat què habites, l'aire que respires. Això de "mou-te" implica un gest saludable que repercuteix directament en la millora de la teua salut, però alhora allò que és bo per a tu és bo per a l'entorn. Busquem conscienciarte que cada dia pots estar contribuint a la sostenibilitat del planeta i a millorar la teua salut, i ho decideixes tu. Guanyes tu i guanyen els altres.

Per a difondre el missatge d'una forma més efectiva, la campanya es fonamenta en dos concursos, en els quals es premiaran els alumnes i col•legis més compromesos amb la mobilitat sostenible. Amb açò l'administració autonòmica pretén motivar els joves perquè traslladen els arguments treballats en el taller als seus familiars, fent-los reflexionar sobre les pautes de mobilitat que segueixen i en què podrien canviar per a millorar-les. (El "camvia").Els premis que es reben en forma d'incentius estaran relacionats amb la pràctica esportiva, la vida sana i la mobilitat sostenible. El concurs individual es farà a través de la xarxa social Instagram, entre el 12 i el 30 de setembre de 2019. D'altra banda, el concurs de classes consistirà a enviar una foto grupal al correu electrònic huidescansaelcotxe@gva.es igualment entre el 12 i el 30 de setembre de 2019.