Visualització de contingut web

Què és?

QUÈ ÉS HUI DESCANSA EL COTXE?

Hui Descansa el Cotxe (HDC) és una campanya de la Generalitat Valenciana per a reforçar els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM), que se celebra cada any del 16 al 22 de setembre amb l'objectiu de sensibilitzar els responsables polítics i els ciutadans sobre les conseqüències negatives que té l'ús irracional del cotxe a la ciutat, tant per a la salut pública com per al medi ambient, i sobre els beneficis de l'ús de formes de transport més sostenibles com el transport públic, la bicicleta o els trajectes a peu.

La SEM va sorgir en diversos punts d'Europa el 1999 i a partir de l'any 2000 va rebre el suport de la Comissió Europea. Milers de ciutats, institucions i organitzacions socials hi participen cada any fent activitats per a promocionar la mobilitat sostenible i fomentant el desenvolupament de bones pràctiques i mesures permanents.

Espanya, des de fa molts anys, lidera la participació en la Setmana Europea de la Mobilitat. L'any passat, de les 3.136 ciutats europees participants, 561 ciutats van ser espanyoles.

Hui Descansa el Cotxe és una contribució a aquest moviment des de la Comunitat Valenciana: fomentar canvis en les pautes de mobilitat dels ciutadans gràcies a un missatge clar i contundent llançat des de les escoles cap a les llars; des dels perjudicats a mitjà i llarg termini (els més joves) cap als responsables directes d'aquesta situació (els adults).

El lema de la campanya HDC 2020 és "Mobilitza't". Mobilitza't com a jove per a persuadir els majors de desplaçar-se més a peu, en bici o en transport públic; i mobilitza't com adult per a acabar amb l'ús indiscriminat de l'automòbil en la vida quotidiana.

En Hui Descansa el Cotxe no són els pares els que indiquen als fills el que han de fer.
Són precisament les generacions més joves les que pretenen modificar la conducta dels adults per a garantir un futur millor.

 

PER QUÈ ÉS IMPORTANT LA MOBILITAT SOSTENIBLE?

Sobren les raons per a apostar per la mobilitat sostenible:

1. SALUT
Caminar i pedalejar redueixen les malalties cardiovasculars, l'estrés i milloren la qualitat del son i l'autoestima dels que aposten per la mobilitat activa.

2. CONTAMINACIÓ DE L'AIRE
La pol·lució atmosfèrica causa cada any 800.000 morts prematures a Europa.

3. SOROLL
La Comissió Europea xifra en 10.000 les morts prematures motivades per la contaminació acústica.

4. CONGESTIÓ
Els embussos costen vora 50 milions d'euros a l'any en hores de treball perdudes, només a València.

5. ACCIDENTALITAT
El cotxe és una de les formes de transport que més accidents provoca.